Nasiona chia są trendy ostatnio, chociaż nie posiadamy żadnych wiarygodnych badań, że odchudzają, poprawiają parametry wysiłku fizycznego czy zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Nasiona chia są niezwykle wdzięczne w diecie, może dlatego, że doskonale komponują się ze wszystkimi produktami, nie trzeba ich mielić tak jak lnu. Mogą być spożywane na surowo, są idealnym dodatkiem do soków, kaszek, płatków, koktajli, dań z ryżu i warzyw.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania zarówno wody, jak i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i nawet używane jako substytut jaj w recepturach. Mogą być mieszane z wodą i przekształcone w żel. Wydaje się również, że mogą być dobrze tolerowane... ale jeśli nie jesteś przyzwyczajona do jedzenia dużej ilości błonnika, to istnieje ryzyko pojawienia się wzdęć i biegunek. Dawka dobrze tolerowana wynosi 20 gramów (około 1,5 łyżki) nasion chia, dwa razy dziennie. Więcej o nasionach znajdziesz na www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta