Głód po posiłku u pacjenta po resekcji żołądka [Porada eksperta]
Jestem 2 lata po resekcji żołądka. I mam taki problem, że nie mogę zjeść nawet porcji 200 kalorii. Ale po godzinie jestem znowu głodna.
Dieta po resekcji żołądka powinna być lekkostrawna, bogata w białko. Powinnaś wyeliminować produkty fermentujące, czyli zawierające cukry proste i dwucukry - słodycze albo produkty mleczne, chociaż zależy to od twojej tolerancji. Posiłki muszą być małe objętościowo, ale kaloryczne.
Może warto po konsultacji z lekarzem wzbogacić je w tłuszcze o małych cząstkach tgz MCT średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby (żyła wrotna). Tłuszcze te zwalniają perystaltykę jelit, co wydłuża czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym, a to wpłynie na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych i zwiększenie uczucia sytości. Kupisz je w sklepie z odżywkami dla sportowców.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta