Jak dobrze łączyć pokarmy? [Porada eksperta]

2013-04-07 18:18

Chodzi mi konkretnie o to jak np. skomponować drugie danie; nie wiem czy surowkę jeść na początku czy na koniec, czy popijać w trakcie jedzenia czy nie; czy jeść na noc razowe pieczywo, w ogóle co najlepiej zjeść na kolację - brak mi pomysłów; czy lepsze jest masło czy margaryna?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Nie ma zaleceń dietetycznych dotyczących kolejności spożywanych pokarmów z talerza, dlatego, że zależy to od indywidualnych zwyczajów, kondycji układu pokarmowego ect. Ja surówkę jem na 30 minut przed głównym posiłkiem, bo zjedzona w trakcie wywołuje u mnie wzdęcia. Zupę raczej czystą wypijam po zjedzeniu II dania. Nie popijam wody w trakcie jedzenia, bo gorzej trawię, zresztą wolę esencjonalny wywar mięsno-warzywny lub warzywny, piję go ok. 30-40 minut po zjedzeniu II dania. Jeśli chodzi o kolację, lepsza jest lekkostrawna (pieczywo razowe niestety nie należy do lekkostrawnych). Mogą to być kanapki z pieczywa mieszanego, zapiekanki, duszone lub gotowane na parze warzywa, mięsa, ryby, dania z mleka, jaj, serów. Masło czy margaryna? I to i to. Róznorodność produktów w diecie gwarantuje, że wszystkie potrzebne składniki dostarczysz organizmowi.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta