Jak dostarczyć fosforu i potasu do diety [Porada eksperta]
Witam, na co dzień mam kontakt z pacjentami dializowanymi hemodializą, żywienie dla nich jest wielką bolączką, szczególnie trudno jest poradzić sobie z wysokim poziomem fosforu i potasu. Może mogła by Pani podać jakieś informacje szersze na ten temat, będę zobowiązana.
Fosfor jest pierwiastkiem dosyć powszechnie występującym w pokarmach. Największe jego ilości występują w żywności przetworzonej, takiej mleko skondensowane, mleko w proszku, sery żółte, zupy w proszku, wędliny, podroby, ale i kasze, słodycze, czekolada, nasiona strączkowe, żółtka jaj.
Na stronach internetowych dla osób z niewydolnością nerek można znaleźć informacje o zastosowaniu w tym przypadku środków wiążących fosfor w przewodzie pokarmowym. Należy jednak poradzić się nefrologa.
Z kolei zbyt dużo potasu w diecie może spowodować zatrzymanie akcji serca u osób z niewydolnością nerek. Ten pierwiastek najobficiej występuje w warzywach i owocach, również czekoladzie, kaszach, żywności skoncentrowanej, typu mleko w proszku, produktach zbożowych.
Namawiałabym panią do przeczytania rozdziału z książki "Dietetyka i żywienie kliniczne" (Payne, Barker, wyd. Elsevier) poświęconego chorobom nerek i standardom żywienia z praktycznymi radami. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta