Jak gotowac warzywa, aby zachowały jak najwięcej witamin? [Porada eksperta]

2013-09-04 14:06

Witam! Czy warzywa gotowane każde z osobna zachowują więcej witamin i wartości odżywczych, niż te gotowane w jednym garnku razem? Jak gotować warzywa, aby zachowały jak najwięcej witamin i kalorii?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj! Najlepsze jest gotowanie na parze i w szybkowarze, jeśli chodzi o minerały i witaminy inne niż wit C. Nieobieranie warzyw ze skóry (marchew czy ziemniaki) również ma pozytywny wpływ. Wiadomo, że nie powinno się kroić warzyw, tylko gotować je w całości.

Mimo tych rad warto zapamiętać, że urozmaicone posiłki, czyli również surówki i owoce dostarczą ci witamin i minerałów. Nie ma znaczenia dla wartości odżywczej czy gotuje się warzywa razem czy osobno.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta