Jak miód wpływa na zdrowie? [Porada eksperta]
Czy spożywając 2 łyżeczki miodu dziennie, można zachorować na cukrzycę?
Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie tylko cukry proste: fruktoza i glukoza, ale mnóstwo antyoksydantów, związków wspomagających zdrowie i zapobiegających starzeniu. Miód lipowy jest zalecany przy zaziębieniu, nawłociowy, zbierany teraz, to bogactwo rutyny i kwercytyny poprawiającej ukrwienie kończyn dolnych, czy wspomagający pracę nerek, rzepakowy jest polecany przy chorobach serca. Miód akacjowy (zbierany w maju, gdy kwitną białe lipy) to lekkostrawna energia w postaci sacharozy (ten miód ma jej najwięcej, ze względu na dokarmianie pszczół w zimie cukrem białym) polecany jest dla rekonwalescentów, aby szybko nabierali sił po chorobach..
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta