Jak obniżyć dietą wysoki poziom kwasu moczowego? [Porada eksperta]
Dwa tygodnie temu zrobiłem badania moczu. Poziom kwasu moczowego jest znacznie podwyższony. Wcześniej miałam kamienie nerkowe, które same wyszły. Czy jest jakiś naturalny sposób na obniżenie tego poziomu? Czy są jakieś produkty, które powinienem wyeliminować z diety?
Wydaje się, że powinieneś zdiagnozować swój problem u specjalisty. Kamienie moczanowe mogą tworzyć się w wyniku: wypijania zbyt małej ilości wody i płynów, niedoboru magnezu, z powodu zakażenia, albo z powodu dużego spożycia produktów obfitujących w kwas moczowy - należą do nich: mocne wywary i sosy mięsne, galaretki, podroby, ryby np. szprotki, nasiona roślin strączkowych, kakao, czekolada. W twoim przypadku i po diagnozie specjalisty powinieneś zwiększyć ilość wypijanej wody do 2 litrów, ograniczyć spożycie puryn do 150 mg/dziennie, zjadając niewielkie ilości gotowanego drobiu (do 150g) i lekko zakwaszać mocz, jedząc owoce, produkty mleczne, zielone warzywa liściaste. Powinieneś wziąć pod uwagę fakt, że wysokie stężenie kwasu moczowego w moczu może manifestować inne choroby, nie związane z układem wydalniczym, jakim są nerki, pęcherz i moczowody.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta