Należałoby się dokładnie przyjrzeć pani diecie, czy nie ma w niej zbyt wiele produktów gazotwórczych, takich jak nasiona roślin strączkowych, kapustne, potrawy tłuste i bogate w białko, takie jak jajka, tłuste mięsa, wędliny i kiełbasy, ser żółty, tłusty ser biały. Należy zacząć jeść lekkostrawnie i wprowadzić do diety więcej warzyw. Więcej pić wody niegazowanej, zjadać jeden jogurt naturalny dzienne z bifidobakteriami i bakteriami produkującymi kwas mlekowy. Warto odwiedzić tez lekarza pierwszego kontaktu, niech on "osłucha" brzuch i sprawdzi, czy nic złego się w nim nie dzieje, zleci badania, np. posiew kału.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta