Jak spożywanie laktozy wpływa na trądzik? [Porada eksperta]
Mam cerę skłonną do trądziku, choć mam 24 lata. Ostatnio wybrałam się do kosmetyczki, która powiedziała mi, że przyczyną mojego trądziku jest spożywanie dużej ilości laktozy z mleka i jogurtów. Bardzo często piję mleko i jem jogurty, natomiast nigdy nie miałam nietolerancji laktozy. Przestałam jeść jogurty, a mleko zamieniłam na mleko bez laktozy, natomiast nie zauważyłam żadnej poprawy w wyglądzie cery. Czy jest sens nadal nie spożywać produktów bogatych w laktozę?
Być może twoja skłonność do trądziku bierze się z jedzenia słodyczy z innych źródeł. Akurat w twoim przypadku z jedzenia jogurtów bym nie rezygnowała, ze względu na to, że nie mają one zbyt wiele laktozy, ale są cenne ze względu na dobre bakterie jelitowe i dobrej jakości, lekkostrawne białka. Istnieje powiązanie pomiędzy dobrą florą bakteryjna w jelitach, a kolonizacją dobrych bakterii na skórze i jej dobrą kondycją. Powinnaś tylko wybierać jogurty naturalne, bez dodatku owoców i bez dodatku mleka w proszku, cukru, zawierające żywe kultury bakterii Bifidobakterie i Lactobacillus Acidophilus produkujące kwas mlekowy.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta