Jak sprawdzić zawartość niklu w jedzeniu? [Porada eksperta]
Jaka jest zawartość niklu w przetworzonej kukurydzy czy w mące sojowej? Większość produktów bezglutenowych oparta jest na kukurydzy, białko sojowe też jest dodawane do pieczywa bezglutenowego? A zawartość niklu w kaszy gryczanej niepalonej, którą bardzo lubię? Mam bardzo silne uczulenie na nikiel. Ostatnio po zjedzeniu pomidora dostałam bardzo silnego uczulenia. Wiem, że to jest sprawa indywidualna, ale bardzo bym chciała znać zawartość niklu w produktach spożywczych.
Witaj. Soja należy do produktów, których należy unikać przy alergii na nikiel, kukurydzy raczej nie musisz unikać (chyba że jest z puszki). Jeśli chodzi o kaszę gryczaną, mogło się zdarzyć, że rosła na glebie, w której było sporo niklu. To samo dotyczy pomidorów. Pestycydy, spaliny mogą "dokładać" niklu.
Można próbować utrudnić przyswajanie niklu, suplementując witaminę C, jeść produkty bogate w żelazo, jak mięso, i wypijać duże ilości herbaty, pod warunkiem że będzie wolna od niklu, oraz pić dużo mleka.
Tabele uwzględniające zawartość niklu w żywności są na stronach dla alergików. Są to przedruki z USA czy GB. Czy można je odnieść do polskich warunków? Nie jestem pewna. Pozostaje ci metoda prób i błędów szukanie najlepszej żywności dla siebie, kontakt z alergologiem i zdrowy rozsądek. Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta