Witaj. Soja należy do produktów, których należy unikać przy alergii na nikiel, kukurydzy raczej nie musisz unikać (chyba że jest z puszki). Jeśli chodzi o kaszę gryczaną, mogło się zdarzyć, że rosła na glebie, w której było sporo niklu. To samo dotyczy pomidorów. Pestycydy, spaliny mogą "dokładać" niklu.
Można próbować utrudnić przyswajanie niklu, suplementując witaminę C, jeść produkty bogate w żelazo, jak mięso, i wypijać duże ilości herbaty, pod warunkiem że będzie wolna od niklu, oraz pić dużo mleka.
Tabele uwzględniające zawartość niklu w żywności są na stronach dla alergików. Są to przedruki z USA czy GB. Czy można je odnieść do polskich warunków? Nie jestem pewna. Pozostaje ci metoda prób i błędów szukanie najlepszej żywności dla siebie, kontakt z alergologiem i zdrowy rozsądek. Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta