Jak wybrać orzechy i przechowywać masło orzechowe? [Porada eksperta]
Jakie orzechy kupić na masło orzechowe, czy takie na wagę, czy w opakowaniach i kiedy rozpoznać, czy np. takie orzechy na wagę są zepsute? Ile takie robione masło orzechowe może u mnie w domu poleżać, czyli taka data ważności?
Orzechy kupowane na wagę powinny posiadać datę zbioru i termin, który określa ich najlepsze walory odżywcze. Decydując się na nie, warto zwrócić uwagę na wybarwienie skorupek czy samych orzechów, czy nie posiadają śladów zębów gryzoni, ognisk pleśni. Przed zakupem warto też je spróbować, czy nie są gorzkie i jełkie w smaku. Jeden czy dwa jełkie orzechy na ok. 50 sztuk nie dyskwalifikują ich, np. do produkcji masła, mogą jednak zepsuć jego smak i nie są zbyt zdrowe. Im większa zawartość tłuszczu w orzechach, tym większa ilość jełkich ziaren, jak np. w przypadku orzechów brazylijskich.
Najsmaczniejsze masło zrobisz z orzechów nerkowca, migdałów, arachidów, które nie są orzechami, ale nasionami roślin strączkowych. Pamiętaj, aby sparzyć je przed "produkcją" i "uprażyć" w dobrej temperaturze, żeby nie zrobiły się gorzkie i zbyt spalone. Zblendowane, zamknięte w słoiku przechowuj w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Polecałabym kupno orzechów w sklepie. Na opakowaniu będzie kraj i data ważności do spożycia. Często nawet rok zbioru.
Masło orzechowe zrobione domowym sposobem i odpowiednio przechowywane zachowa swoje walory odżywcze i zdrowotne do 2 miesięcy. Jakakolwiek zmiana smaku czy pojawienie się pleśni dyskwalifikuje ten produkt do spożycia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta