Jak zapobiec powstawaniu hemoroidów? [Porada eksperta]
Od 5 lat cierpię z powodu nawracających dolegliwości z powodu hemoroidów. W mojej diecie nie brakuje produktów z błonnikiem (jem żytni chleb, owoce, na śniadania płatki owsiane z siemieniem lnianym), jednak problemy przy oddawaniu stolca zdarzają mi się przynajmniej raz na miesiąc. Czego powinnam unikać, aby nie zdarzały się zatwardzenia?
Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze, to nie tylko kwestia diety, ale szeroko pojętego stylu życia. Jeśli dużo siedzisz, stoisz w jednej pozycji i do tego dźwigasz albo też pchasz jakieś ciężary, wtedy hemoroidy mogą się nasilać. Również występują przy nadciśnieniu tętniczym, niewydolności serca, przy wrodzonej słabości mięśni odbytu, w stresie, ale również w zbyt intensywnym - monotonnym wysiłku. Cierpi na nią wielu kolarzy, biegaczy. Chociaż tak naprawdę przyczyna powstawania hemoroidów nie jest do końca poznana, warto być pod kontrolą specjalisty. Po pierwsze, żeby wykluczyć poważne choroby przewodu pokarmowego, po drugie, aby mieć dostęp do specjalistycznych leków, a nie reklamowanych.
Dieta w hemoroidalnej chorobie powinna składać się z dużej ilości warzyw do 3/4 kg, które dostarczają różnych frakcji błonnika, lekkostrawnego białka, dobrych tłuszczy, najlepiej pochodzących z ryb morskich. Produktów mlecznych z żywymi bakteriami i pełnoziarnistych produktów: grubych kasz, pieczywa. Podstawowym błędem popełnianym przez osoby z hemoroidami jest wypijanie zbyt małej ilości płynów. Powinno być to przynajmniej 2 litry wody. Należy unikać mocnej kawy, herbaty, ostrych przypraw.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta