Jaka dieta podczas dializ? [Porada eksperta]
Poszukuję informacji, co może jeść mój mąż, a czego nie przy dializach. Co drugi dzień jest dializowany, waży około 61 kg, ma 47 lat, 180 cm wzrostu. Lekarz oznajmiła nam tylko, że powinien ograniczyć do minimum potas, fosfor i sód. A to właśnie jest wszędzie. Zatem co robić? Jak gotować, na co zwracać uwagę, by coś mógł jeść? Dodam jeszcze, że nerki już nie pracują. Bardzo proszę o poradę.
Na początku uzgodnij z lekarzem prowadzącym czy dieta ziemniaczana może być zastosowana w przypadku twojego męża. Znacznie ogranicza spożycie fosforu, potasu, sodu. W diecie tej spożywa się ziemniaki w ilości 1 kg na dzień, dostarcza ona ok 20-25 g. Oprócz ziemniaków można jeść ok. 300 g warzyw i owoców, 120 g świeżego masła i oleju, 50 g cukru. Z produktów tych można przygotować wiele smacznych potraw: kluski, pyzy, kopytka, knedle, zapiekanki, ziemniaki faszerowane, frytki, placki ziemniaczane, upiec chleb ze skrobi ziemniaczanej.
Oto żelazne zasady przygotowania posiłków: wszystkie posiłki przyrządza się bez dodatku soli. Aby poprawić smak potraw, można je zakwasić, np. sokiem z cytryny, kwaśnym mlekiem. Można też stosować przyprawy: koperek, natkę, majeranek, pieprz ziołowy, kolendrę, tymianek, melisę, miętę, cynamon, wanilię. Z uwagi na ograniczenie płynów w diecie, należy ograniczyć zupy. Ze względu na ograniczenia potasu w diecie, wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków poprzez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i niewykorzystywanie wywarów.
Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziesz w poradnikach dla osób dializowanych oraz w internecie. Pozdrawiam serdecznie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta