Jaka dieta przy cukrzycy i anemii u osoby starszej? [Porada eksperta]
Moja teściowa ma 83 lata, choruje na cukrzycę (bierze tabletki), ostatnio w wynikach wyszło, że ma anemię. Co powinna jeść, aby wyleczyć anemię, a nie przeszkadzało to w cukrzycy?
Osoby starsze są grupą, która jest najbardziej narażona na niedobory pokarmowe. Wynika to z braku uzębienia, interakcji z lekami branymi na choroby przewlekłe (np. tabletki przeciwbólowe), osłabienia mięśni przewodu pokarmowego i trudności w trawieniu wywołanych spadkiem produkcji enzymów trawiennych, zwolnionej perystaltyce.
Anemia zdiagnozowana przez lekarza wymaga leczenia odpowiednimi lekami zapisanymi na receptę. A dietę należy wzbogacić w mięso - dostarcza białka i żelaza, zielone warzywa - dostarczają kwasu foliowego, produkty pełnoziarniste, ale lekkostrawne (np. kasza jaglana, gryczana, chleb graham). Potrawy powinny być tak przygotowane, aby były lekkostrawne, czyli mięso mielone i gotowane, zupy miksowane, a surówki bardzo rozdrobnione. Osoby starsze często spożywają zbyt wiele mleka, sera białego. Produkty te utrudniają wchłanianie żelaza i też mogą być przyczyną niedokrwistości.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta