Jaka dieta przy endometriozie? [Porada eksperta]
Po ostatnim porodzie (cc 2008 r.) miałam endometriozę, którą zoperowano mi w 2010 r., niestety to nie koniec problemów. Przy USG macicy mam stwierdzone, że mam sporo nadal ognisk endometriozy. Cierpię na problemy z odpornością i częste infekcje górnych dróg oddechowych (pokłosie angin w dzieciństwie). Co mogę zrobić, żeby przez dietę ograniczyć rozrost endomentrium? Dodatkowo cierpię na b. obfite miesiączki, przy braku mięśniaków.
Etiologia choroby jest w dalszym ciągu mało znana. Przypuszcza się, że dieta w jakiś sposób może mieć pozytywny wpływ na leczenie choroby. Odpowiednimi produktami można zmniejszyć stan zapalny, wpłynąć na kurczliwość mięśni gładkich, układ odpornościowy i monitorować poziom estrogenów.
Należałoby ocenić twój sposób odżywiania i wprowadzić odpowiednie zmiany, czyli zwiększyć spożycie kwasów omega-3, ograniczyć produkty estrogenowo zależne, takie jak soja, kawa, piwo. Warto też w twoim przypadku pokusić się o zrobienie odpowiednich badań genetycznych, które dałyby większa wiedzę o tym, jak przerabiasz makroskładniki na energię i w jakim zakresie i jakie witaminy i antyoksydanty stosować, aby zmniejszyć reakcję zapalną.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta