Możesz jeść wszystkie produkty, które nie nasilają objawów choroby. Nie ma jednej diety w tym schorzeniu. Każdy pacjent ma swoje produkty, które może jeść. Powinnaś prowadzić dzienniczek i notować objawy po posiłkach oraz to, w jakich okolicznościach je spożywałaś. Jelita lubią posiłki często jedzone, o małej objętości; nie lubią pośpiechu, krótkiego gryzienia, połykania powietrza w trakcie jedzenia i picia. Aby konkretniej poradzić, musiałabym znać więcej szczegółów. Od jak dawna chorujesz, objawy, diagnoza, na jaki rodzaj zaparć cierpisz, no i wiedzieć, co jesz na co dzień i od święta. Z ziół polecałabym melisę i rumianek.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta