Jaka dieta ubogosolna i ubogocholesterolowa przy nadciśnieniu? [Porada eksperta]
Kardiolog oprócz zmiany po raz któryś leków zaleciła mi dietę ubogocholesterolową (biorę leki) i ubogosolną. Jestem wykończona szukaniem jakichś diet i do końca nie wiem, czy jem wystarczająco i prawidłowo. Ograniczenia w diecie stosuję od dawna. Jak to okiełznać, szczególnie przy ograniczonej soli? Praktycznie nie ma produktu bez soli. Jak wyliczyć te pół łyżeczki?
Polecam ci najzdrowsza dietę świata DASH. Opracowana przez amerykańskich dietetyków dla osób wrażliwych na sól, doskonale zbilansowana, również pod względem cholesterolu i potasu. Jako dieta lecznicza stosowana jest także do odchudzania. Oparta jest na warzywach, rybach, chudym nabiale, drobiu i dobrych tłuszczach oraz ziołach. Z wyłączeniem fast foodów i produktów gotowych typu sosy w proszku, papieru do pieczenia, zup w proszku. Obowiązuje czytanie etykiet produktów i ich weryfikacja. Wystarczy 2 tygodnie "odwyku" od soli i smak ma pani jak niemowlę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta