Jakie odżywianie przy torbieli wątroby? [Porada eksperta]
Jak się odżywiać w przypadku torbieli wątroby? Mam 61 lat, ważę 78 kg, wzrost 160 cm i jestem wegetarianką.
Nie podałaś za wielu szczegółów choroby. Kiedy ją wykryto, jaki wpływ ma na zdolności wydzielnicza wątroby i trawienie pokarmów. Wydaje się, że powinnaś oszczędzać wątrobę, czyli nie jeść tłusto, mało surowizny w postaci warzyw (te lepiej gotowane i z mniejszą ilością kapustnych); lekkostrawne białka, niestety tylko w postaci drobiu i ryb (soja i produkty strączkowe, będą sprzyjać wzdęciom), produkty zbożowe mieszane, takie jak pieczywo typu graham i drobne kasze, lekkostrawne tłuszcze, takie jak masło, olej rzepakowy, chudy nabiał, sporadycznie jajka. Do tego częste posiłki. Jeśli chciałabyś schudnąć, to tylko pod kontrolą lekarza i jeśli on wyrazi zgodę. W trakcie choroby wątroba jest bardzo obciążona.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta