Jakie produkty zawierają łatwo przyswajalne żelazo? [Porada eksperta]
Chciałam się dowiedzieć w jakich produktach znajduje się łatwo przyswajalne dla organizmu żelazo?
Spis treści
Witaj Jolu, najlepiej przyswajalne przez organizm jest tzw. żelazo hemowe, którego źródłem jest mięso, szczególnie wołowina. Źródłem żelaza mogą być również również produkty roślinne, jednak związki antyodżywcze utrudniają jego wykorzystanie.
Produkty zawierające żelazo (mg/100 g produktu):
- podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;
- pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja 1 - 4 mg;
- mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa < 1mg.
Stopień wchłaniania żelaza niehemowego z pożywienia można poprawić poprzez spożycie produktów bogatych w witaminę C oraz kwasy organiczne. Znajdziesz je w:
- pomarańczach, gruszkach, jabłkach, ananasach
- śliwkach, bananach, mango, melonach
- kapuście kiszonej
- ziemniakach, burakach, dyni, brokułach
Zdarza się, że zjadasz odpowiednie ilości żelaza, ale w towarzystwie związków antyodżywczych, wiążących żelazo w nieprzyswajalne związki. Musisz unikać produktów zawierających: fityniany, polifenole, związki wapnia oraz fosforany. Znajdziesz je w
- otrębach pszennych, białku sojowym
- herbacie, kawie, orzechach, roślinach strączkowych
- czekoladzie
- mleku i serze
- żywności wysokoprzetworzonej
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta