Jedzenie potraw niepasteryzowanych w ciąży [Porada eksperta]
Jestem w 10 tygodniu ciąży. Kupiłam sobie gotową lasagne z supermarketu i nie wiem, czy mogę ją zjeść, gdyż w składzie są wymienione bakterie starterowe oraz mleko destylowane.
Izo Jeśli potrawa jest niepasteryzowana albo jeśli zawiera składniki niepasteryzowane, to jako osoba w ciąży nie możesz jej zjeść. Ważnym aspektem dla ciebie, ze względu na prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie maluszka, powinien być wybór dobrej jakościowo żywności. Ma być bogata w składniki odżywcze: białka, węglowodany, błonnik, dobre tłuszcze witaminy i minerały. Z tego względu lepiej zrobić ją w domu, wtedy wiesz, co jesz. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta