Jedzenie potraw niepasteryzowanych w ciąży [Porada eksperta]

2017-12-27 18:06

Jestem w 10 tygodniu ciąży. Kupiłam sobie gotową lasagne z supermarketu i nie wiem, czy mogę ją zjeść, gdyż w składzie są wymienione bakterie starterowe oraz mleko destylowane.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Izo Jeśli potrawa jest niepasteryzowana albo jeśli zawiera składniki niepasteryzowane, to jako osoba w ciąży nie możesz jej zjeść. Ważnym aspektem dla ciebie, ze względu na prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie maluszka, powinien być wybór dobrej jakościowo żywności. Ma być bogata w składniki odżywcze: białka, węglowodany, błonnik, dobre tłuszcze witaminy i minerały. Z tego względu lepiej zrobić ją w domu, wtedy wiesz, co jesz. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE