Kiedy mleko może szkodzić? [Porada eksperta]
Słyszałam, że niektórym ludziom mleko może szkodzić. Czy to jakaś choroba? Czym jest to spowodowane?
Mleko jest zdrowe i dlatego powinno się go codziennie wypijać w ilości 0,5-1 l. Oprócz dobrej jakości białka, jest najlepszym źródłem wapnia i fosforu. Te dwa pierwiastki są niezbędne kościom i zębom. Jeśli ich brakuje, zwiększa się ryzyko pojawienia osteoporozy i próchnicy. Wapnia potrzebują mięśnie do pracy oraz układ nerwowy. Nie mogą mleka pić osoby uczulone na białka mleka. Trudności z jego trawieniem mają osoby posiadające nietolerancje pokarmową na cukier mleczny - laktozę. Mleko, a właściwie cukier w nim obecny - laktoza wymagają do trawienia w jelicie specjalnego enzymu laktazy. Z wiekiem jej aktywność spada (lub organizm przestaje ją produkować, dlatego, że rzadko pije się mleko). W sytuacji kiedy brakuje enzymu, niestrawiony cukier drażni jelito, powodując wzdęcia i biegunki. W tej sytuacji zamiast mleka wskazane jest picie jogurtu lub kefiru. W tych napojach jest on rozłożony przez bakterie fermentacji mlekowej.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta