Kurczak z grilla gotowany na parze [Porada eksperta]
Poproszą o przepis na kurczaka z grilla gotowanego na parze.
Gotowanie na parze i grillowanie na patelni są technikami kulinarnymi, które nie niszczą wartości odżywczej produktu. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku spróbuj natrzeć np. pierś kurczaka solą, czosnkiem, oregano czy innymi przyprawami, które lubisz. i upiecz pierś na grillowej patelni.
W przypadku gotowania na parze do naczynia z wodą dodaj więcej swoich ulubionych przypraw. W zależności od wielkości piersi kurczaka gotujesz go 15-20 minut. Ja bym zarówno w jednym jak i drugim przypadku "spryskała" mięso PAM (oliwa czy olej w sprayu, do kupienia w supermarketach), aby było smaczniejsze i bardziej zrumienione w przypadku grillowej patelni. Jednominutowy natrysk doda ok. 1 g tłuszczu do potrawy.
Kurczak zrobiony na klasycznym grillu, nie będzie już tak zdrowy. Będzie miał większy ubytek białek (wyższa i agresywniejsza temperatura obróbki cieplnej) i może zawierać rakotwórcze związki powstające w wyniku kapania tłuszczu na węgiel. Tradycyjny grill wymaga posmarowania mięsa drobiowego znacznie większą ilością tłuszczu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta