Jak wygląda monodieta jaglana przy raku trzustki? [Porada eksperta]
Szukam ważnej informacji. Moja mama ma zdiagnozowany nowotwór trzustki i zaleconą monodietę jaglaną. Proszę o informacje, ile kaszy powinna zjeść dziennie, ile opakowań gotować dziennie? Mama ma 59 lat, waży 58 kg.
Wszystko zależy od sprawności przewodu pokarmowego oraz mamy apetytu. Ma jeść tyle, na ile ma ochotę. Zwykle jest to około 6-8 porcji 30 g suchego produktu, który po ugotowaniu zwiększy objętość do ok 80-100g. Bardzo ważne jest przy tej chorobie, aby nie dopuścić do spadku masy ciała i tu raczej polecałabym dożywianie specjalnymi mieszankami medycznymi, które będą omijać przewód pokarmowy. Osoby chore nie powinny mieć monotonnej diety. Powinna być ona urozmaicona, atrakcyjna dla oka i aromatyczna dla nosa, aby pobudzać do pracy wydzielanie enzymów trawiennych i siły witalne organizmu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta