Nadkwaśność i zgaga - jaki chleb jest najlepszy? [Porada eksperta]
2014-02-05
8:03
Jaki chleb jest dobry na nadkwaśność i zgagę? Na drożdżach, zakwasie, żytni czy inny?
![Porada fizjologa żywienia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-zhTM-vqzb-rBKA_porada-fizjologa-zywienia-664x442.jpg)
Witaj
Na zgagę i nadkwaśność najlepsze jest pieczywo białe, względnie mieszane: pszenno-żytnie, jedno-dwu dniowe podsuszane. Świeże, ciepłe oraz chrupkie. Mocno wysuszane będzie powodować zgagę i nadkwaśność.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Iza Czajka
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta