Nadkwaśność i zgaga - jaki chleb jest najlepszy? [Porada eksperta]

2014-02-05 8:03

Jaki chleb jest dobry na nadkwaśność i zgagę? Na drożdżach, zakwasie, żytni czy inny?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj

Na zgagę i nadkwaśność najlepsze jest pieczywo białe, względnie mieszane: pszenno-żytnie, jedno-dwu dniowe podsuszane. Świeże, ciepłe oraz chrupkie. Mocno wysuszane będzie powodować zgagę i nadkwaśność. 

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE