Namaczanie orzechów i nasion [Porada eksperta]
Orzechy i nasiona powinno się namaczać, aby ułatwić przyswajanie wartości odżywczych i rozłożyć kwas fitynowy w nich zawarty. Czy lepszą skuteczność ma namaczanie w wodzie z solą czy w wodzie z sokiem z cytryny/octem?
Rzeczywiście istnieje szkoła, która mówi, że należy orzechy i nasiona moczyć w wodzie lub w wodzie z sokiem cytrynowym. Zabieg ten ma na celu pozbycie się kwasu fitynowego, goitrogenów, unieczynienie inhibitorów enzymatycznych. Surowiec powinien być moczony 4-12 godzin, a następnie suszony. Ale, optymalna porcja orzechów dla zdrowia i to dla osób nieodchudzających się, to 30g i nie warto moczyć takiej ilości, inicjując w ten sposób procesy jełczenia tłuszczy i niszcząc witaminy. W przypadku zbóż wysoka temperatura i np. stosowanie zakwasu przy wypieku będzie eliminować związki antyodżywcze. Więc też nie warto ich wcześniej moczyć. Octu i soli powinno się używać tyle co nic, a najlepiej wcale.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta