Napój z drożdży - jakie zawiera witaminy? [Porada eksperta]
Ostatnio zaczęłam się interesować napojem z drożdży, ponieważ przeczytałam, że ma dobroczynny wpływ na skórę, paznokcie i włosy. Według informacji, które znalazłam w internecie dowiedziałam się, że nie należy spożywać drożdży żywych i w tym celu należy zalać je wrzątkiem. Z drugiej strony, wiem że w wysokiej temperaturze giną witaminy, więc jaki jest sens picia drożdży zalanych wrzątkiem?
Nie można pić drożdży świeżych, aby nie zafundować sobie drożdżycy, albo candidy, dlatego zalewa się je wrzątkiem. Nie wszystkie witaminy zawarte w drożdżach rozkładają się pod wpływem temperatury. Na przykład witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wrażliwe na działanie światła, tlenu i pH kwaśnego. Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się witaminy : C (niszczy ją działanie tlenu i odczyn zasadowy), B12 i kwas pantotenowy (wrażliwe na wysoką temperaturę utlenianie i światło), witaminę B1 (niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn kwaśny), B2 i B6 (wrażliwe na działanie światła). Odporność na działanie wymienionych czynników wykazują biotyna i niacyna. Może więc lepiej zadbaj o zbilansowaną dobrze dietę, aby włosy, skóra i paznokcie wyglądały okazale na wiosnę?
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta