Nie można pić drożdży świeżych, aby nie zafundować sobie drożdżycy, albo candidy, dlatego zalewa się je wrzątkiem. Nie wszystkie witaminy zawarte w drożdżach rozkładają się pod wpływem temperatury. Na przykład witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wrażliwe na działanie światła, tlenu i pH kwaśnego. Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się witaminy : C (niszczy ją działanie tlenu i odczyn zasadowy), B12 i kwas pantotenowy (wrażliwe na wysoką temperaturę utlenianie i światło), witaminę B1 (niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn kwaśny), B2 i B6 (wrażliwe na działanie światła). Odporność na działanie wymienionych czynników wykazują biotyna i niacyna. Może więc lepiej zadbaj o zbilansowaną dobrze dietę, aby włosy, skóra i paznokcie wyglądały okazale na wiosnę?
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta