Naturalne kakao - kiedy ma najwięcej właściwości odżywczych? [Porada eksperta]
Witam, mam pytanie dotyczące czystego kakao. Czy to prawda, że im jest ciemniejsze, tym jest lepsze pod względem odżywczym?
Witaj Kamilu! Trochę jest w tym prawdy, ale nie do końca, dlatego, że są różne odmiany kakaowca, uprawiane w wielu zakątkach świata, co też ma wpływ na barwę ziarna i jego skład.
Najpierw ziarno się fermentuje, praży, alkalizuje, oddziela tłuszcze i proszek kakaowy. Surowce dalej poddawane są obróbce, w zależności od zastosowań. W przypadku kakao, należy pozbyć się tłuszczu kakaowego, aby powstał surowiec do produkcji kakao rozpuszczalnego oraz proszku kakaowego do produkcji kakao.
Ciemne kakao może pochodzić z odmiany Forastero, ale pełne wartości odżywczych może być tez kakao uzyskane z krzyżówek odmian w kolorze rdzawobrązowym.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta