Nietolerancja niektórych pokarmów i ciągłe osłabienie [Porada eksperta]

2015-05-26 16:33

Mimo iż nie stosuję żadnych diet (wiek 31, waga 55 kg), to dość często opuszczają mnie siły i zwyczajnie robi mi się słabo. Mam wrażenie, że wszystko jest takie "puste", bo ciągle brak mi energii. Mam wrażenie, że nie toleruję białka, dlatego też mleko całkowicie odrzuciłam, a np. po schabowym czy białym serze objawy się nasilają. Dlatego też staram się unikać nabiału, jednak mimo to dalej dolegliwości dokuczają - niezależnie od tego, czy są to małe czy duże porcje. Co to może być?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Na początek trzeba wykonać badania organizmu: morfologię krwi, lipidogram, poziom cukru, badanie ogólne moczu, zmierzyć ciśnienie. Dopiero na podstawie tych analiz można będzie postawić diagnozę. Dodatkowo powinnaś zrobić test na nietolerancję pokarmową, aby sprawdzić których produktów nie toleruje twój organizm. Takie testy są do kupienia w aptece albo u dietetyków. Jak będzie wiadomo po badaniach, co ci jest, wtedy można opracować odpowiednią dla ciebie dietę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE