Zaparcia mogą mieć wiele przyczyn, począwszy od błędów dietetycznych spowodowanych niedoborem błonnika w diecie, nadmiernym wysiłkiem fizycznym, odwodnieniem, płcią, stresem czy budową anatomiczną. Popijanie posiłków czy picie w trakcie posiłków będzie zwiększać objętość treści pokarmowej i wpływać na pozytywnie na ciśnienie w ostatnim odcinku jelita grubego, przyspieszając akt defekacji. Picie w trakcie, ułatwia gryzienie oraz dostęp enzymów trawiennych, chociaż będzie zmniejszać ich stężenie, co może mieć wpływ na powstawanie wzdęć, szczególnie u kobiet. Do popijania najlepsza jest woda niskozmineralizowana. Picie herbaty, czerwonej, zielonej czy kawy będzie upośledzać wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych. Są za to odpowiedzialne garbniki i szczawiany. Dodatkowa porcja alkaloidów: kofeiny z kawy i teiny z herbaty może dodatkowo odwadniać organizm, co jest zjawiskiem niekorzystnym w przypadku zaparć. Chroniczne odwodnienie na poziomie 1% może manifestować się zaparciami. Wtedy również ślina jest gęściejsza i utrudnia dokładne pogryzienie pokarmu. W tym przypadku powinno się popijać w trakcie jedzenia. Puryści zawsze będą stać na stanowisku, żeby popijać przed posiłkiem. Woda zwykle przebywa w żołądku ok 1-2h, herbata czy kawa z mlekiem 2-3 h. I wiele osób od tego rytuału zaczyna dzień, jedząc pierwszy posiłek, dopiero po 2h po przebudzeniu. Co jest błędem. największa aktywność motoryczna jelita przypada po 1h od wstania i warto to wykorzystać na zjedzenie zdrowego śniadania, wypijając przed nim 1/2 szklankę ciepłej wody z cytryną. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta