Pieczywo żytnie a dieta lekkostrawna [Porada eksperta]

2015-03-03 14:24

Czy po wycięciu pęcherzyka żółciowego (bez kamicy - pogrubiałe ścianki) będę mogła jeść chleb żytni na zakwasie (bez pszenicy)?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj, Anno. W diecie lekkostrawnej pieczywo razowe, pełnoziarniste czy żytnie na zakwasie jest zabronione ze względu na to, że jest ciężkostrawne. Zalecane jest pieczywo mieszane pszenno-żytnie albo pszenne wyrabiane na drożdżach, sucharki, biszkopty. Walory smakowe i zdrowotne pieczywa można podnieść piekąc go samemu w domu. Można kupić specjalne mieszanki do wypieku na drożdżach albo opracować własną recepturę z mąk ze sklepu ze zdrową żywnością. Zamiast pszenicy można użyć mąk: jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, kokosowej. Taki chleb bardzo długo zachowuje świeżość i jest bardzo zdrowy. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta