Pierwsza faza raka trzustki - dieta [Porada eksperta]
Mojemu teściowi wykryto nowotwór trzustki w pierwszej fazie. Jest szykowany na operację częściowo usunięcia trzustki. Jaką powinien stosować dietę przed i po operacji?
Witaj Karolino, Dieta w obydwu przypadkach będzie zależała od kondycji trzustki oraz przewodu pokarmowego. Przed operacją najlepiej stosować zalecenia diety lekkostrawnej oszczędzającej trzustkę, bogatą w kalorie, ubogą w tłuszcze. Powinno być go nie więcej niż 50 g na dobę, pochodzących z białek czyli wędlin i mięsa. 20-30 g powinno pochodzić z tłuszczy roślinnych ewentualnie masła i miękkich margaryn. Z powodu mniejszej podaży tłuszczu i witamin, należy zwiększyć ilość warzyw bogatych w beta karoten. Z diety należy usunąć produkty ciężkostrawne, bogate w błonnik czy ostro przyprawione. Białko, łatwo przyswajalne powinno być obecne w każdym posiłku, a nie tylko w jednym. Przykładowy jadłospis: Śniadanie Pieczywo jasne, podsuszanne, twarożek,dżem;do picia kawa zbożowa z chudym mlekiem II śniadanie Chałka z masłem, koktajl z owoców (bez skórki i pestek) i jogurtu Obiad Zupa warzywna na wodzie z kluskami lanymi, podprawiona zawiesina mleka i mąki, pulpety drobiowe, ziemniaki pure, buraczki gotowane, pure, sałata Podwieczorek herbatniki domowe, kisiel Kolacja Pierogi leniwe, sałatka z gotowanych warzyw, jogurtem i odrobiną majonezu. Po operacji dieta będzie zależała od kondycji układu pokarmowego i trzustki. Często stosuje się żywienie gotowymi mieszankami składników odżywczych, aby pacjent nie tracił na wadze.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta