Produkty mleczne i inne przy chorobie wrzodowej [Porada eksperta]

2015-07-06 18:09

Czy w diecie przy leczeniu owrzodzenia dwunastnicy można spożywać kefiry, jogurty, sery, mleko i inne, np. płatki owsiane na mleku?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Podczas leczenia choroby wrzodowej zaleca się dietę lekkostrawną, pozbawioną produktów drażniących śluzówkę przewodu pokarmowego, niskobłonnikową. Z produktów mlecznych niedozwolone są: jogurt, kefir, mleko, kwaśna śmietana. Zalecane to: mleko słodkie do 2% tłuszczu, świeży biały ser (chudy i półtłusty), słodka śmietanka. Z produktów zbożowych zalecane są: czerstwe pieczywo pszenne, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane (kasze i płatki wymagają dodatkowo przetarcia), ryż biały, drobne formy makaronów z pszenicy.

Niewielkie objętościowo posiłki powinieneś spożywać regularnie i dosyć często – 5, a nawet 6 razy dziennie. Duży i obfity posiłek nie tylko wywoła złe samopoczucie, ale również pobudzi wydzielanie soków żołądkowych i nasili dolegliwości chorobowe. Ważnym czynnikiem jest również temperatura spożywanych posiłków, nie powinny być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące, gdyż skrajne temperatury mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka. Odpowiednia dieta pomoże złagodzić twoje objawy chorobowe i przyspieszyć leczenie farmakologiczne.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta