Przepuklina żołądkowa - dieta [Porada eksperta]
Lekarz stwierdził, że mam przepuklinę żołądkową, lecz gastroskopia nie była zrobiona. Miałam USG żołądka. Nie mam żadnych owrzodzeń. Początkowo brałam leki o nazwie Famogast 40mg i Gasprid. Objawy moje są niepokojące, ból jest jakbym miała gniecenie. Gniecenie, gdzie ciśnienie rośnie bardzo szybko. Czuję się fatalnie, wtedy jest mi słabo. Oczywiście mam też nadwagę, jak najszybciej powinnam schudnąć, ale to nie taka łatwa sprawa w moim wieku. Pracuję fizycznie - jak się schylam, zaraz czuję się tak jakbym miała dostać zawału. Czy jest szansa, że jak będę stosowała dietę i schudnę to objawy miną? Co robić dalej? Jakie zasady żywieniowe wprowadzić przy przepuklinie żołądkowej?
Zacznij od małych zmian w diecie. Być może one sprawią, że nie tylko poczujesz się lepiej, ale i masa ciała będzie się zmniejszać. Najważniejsze, to zmiana diety na lekkostrawną z ograniczeniem produktów bogatych w tłuszcze oraz błonnik.
Dodatkowa sprawa to zjadanie 6 małych posiłków, mniej więcej o pojemności szklanki (do półtorej), co 2-3 godziny. Ostatni posiłek nie powinien być zbyt późno jedzony przed snem. Powinnaś też spać z dodatkową poduszką i unikać leżenia na płaskim.
Twoje menu powinno składać się z: białego, lekkiego pieczywa, chudych wędlin, gotowanego mięsa, duszonych warzyw. Z diety powinny zniknąć używki, tłuste potrawy, potrawy garmażeryjne, po których twoje objawy będą się nasilać. Na tych samych zasadach powinna opierać się twoja dieta odchudzająca. Nie powinnaś zbyt drastycznie obniżać ilości zjadanych kalorii, bo pracujesz fizycznie i ich potrzebujesz. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta