Marchewka w formie surówki, podana do kotleta nie musi być skropiona śmietaną, ani oliwą, szczególnie jeśli jest zjadana z tłustym mięsem czy ziemniakami z tłuszczem. Pamiętaj też, posiłek miesza się już w jamie ustnej, należy więc na widelec nabierać jednocześnie mięso oraz surówkę i dokładnie ją pogryźć, bo jest twardsza od mięsa i ziemniaków. Im lepiej pogryziesz pokarm, tym więcej składników przyswoisz z posiłku. Tłuste posiłki są ciężej strawne, obciążają układ pokarmowy, a szczególnie wątrobę, nie wspominając o chorobach cywilizacyjnych, na powstanie których mają wpływ. Zysk z przyswojonego beta karotenu jest wątpliwy w tej sytuacji.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta