Przyswajanie pokarmów a tłuszcze [Porada eksperta]
Wiem dobrze, że marchewka najlepiej przyswaja się z tłuszczem, natomiast moja ulubiona surówka z dzieciństwa była podawana z jabłkiem i z sokiem z cytryny. Nurtuje mnie teraz pytanie, czy taka surówka powinna zawierać jakiś tłuszcz np. śmietanę, czy wystarczy, że obiad zawierał kotlet smażony na oleju oraz ubite ziemniaki na masełku? Dodatki też zawierają tłuszcz, a wiadomo, że wszystko się wymiesza w żołądku.
Marchewka w formie surówki, podana do kotleta nie musi być skropiona śmietaną, ani oliwą, szczególnie jeśli jest zjadana z tłustym mięsem czy ziemniakami z tłuszczem. Pamiętaj też, posiłek miesza się już w jamie ustnej, należy więc na widelec nabierać jednocześnie mięso oraz surówkę i dokładnie ją pogryźć, bo jest twardsza od mięsa i ziemniaków. Im lepiej pogryziesz pokarm, tym więcej składników przyswoisz z posiłku. Tłuste posiłki są ciężej strawne, obciążają układ pokarmowy, a szczególnie wątrobę, nie wspominając o chorobach cywilizacyjnych, na powstanie których mają wpływ. Zysk z przyswojonego beta karotenu jest wątpliwy w tej sytuacji.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta