Leki, zmiana diety powinny poprawić twój stan. Jeśli chodzi o dietę, niestety trzeba zrezygnować z produktów, które będą zaostrzać dolegliwość, czyli m.in. produkty mocno wędzone. jak np. kabanosy, wędliny, mleko i jego przetwory, produkty słodkie (również izotoniki, batoniki z płatków zbożowych), produkty smażone, tłuste, pieczywo, kasze, makarony razowe (również o grubych kształtach).
W diecie powinny znaleźć się gotowane warzywa, mięso chude, ryby, średnio tłuste i chude, drobne kasze i makarony, pieczywo mieszane, raczej pszenne.
Musisz jeść 5-6 posiłków dziennie małych objętościowo. Po większym posiłku zawsze powinieneś poleżeć. Pamiętać o nawadnianiu organizmu.
Radzę też zmniejszyć intensywność treningów biegowych (okresowo). Warto żebyś skorzystał z porady dietetyka czy lekarza sportowego. Być może trzeba wdrożyć dokładniejsza diagnostykę, np. w kierunku uczulenia na gluten. Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta