Witaj! Przy układaniu diet przy wielu chorobach zaczyna się od ułożenia diety dla choroby przewlekłej i najcięższej. W twoim przypadku powinna być to celiaklia, z eliminacją produktów, na które jesteś uczulona, czyli: marchwi, kalafiora i produktów prowokujących refluks, czyli aromatycznych wędlin, ciężkich mięs, tłustych i smażonych, surowizny (sama wiesz lepiej, co ci szkodzi). Zresztą przechodząc na dietę bezglutenową może się okazać, że ilość epizodów choroby refluksowej znacznie zmniejszy się. Dietetyka, podobnie jak medycyna jest nauką emipryczną, co oznacza, że nie ma reguł, albo są odstępstwa od nich w każdym przypadku. Dzieje się tak dlatego, że każdy jest inny, często te same choroby różnie objawiają się u innych pacjentów i różnie reagujemy na te same produkty. Dlatego jednym z refluksem mleko szkodzi, innym nie itp. Przechodząc na dietę bezglutenową, nie osiągniesz natychmiast poprawy samopoczucia i zdrowia. Warto to wiedzieć, żeby nie przerywać kuracji z powodu braku postępów. Namawiam Cię na wizytę u dietetyka, on jest od układania diety w chorobach, lekarz ma leczyć i niekoniecznie zna się na dietetyce. Pozdrawiam serdecznie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta