Refluks żółciowy - jaka dieta? [Porada eksperta]

2014-01-24 16:14

Czy mając refluks żółciowy powinnam jeszcze bardziej uważać na to co jem? Słyszałam, że nie powinnam jeść nabiału i świeżego chleba oraz jeść mało mięsa i owoców, które mają pestki. Jestem po usunięciu woreczka żółciowego, tak na prawdę nie wiem już co jeść. Biorę Controloc 20, i Allugastrin - to są zalecenia od lekarza, ale one mi nie pomagają. Kupiłam sobie jeszcze Essentiale Forte, ponieważ mam mocne bóle wątroby. Mam nadzieję że podpowie mi Pani czego się wyrzekać, a co mogę jesć.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj,

Sensowne wydaje się stosowanie zasad diety oszczędzającej wątrobę, aby nie produkowała żółci i diety chroniącej żołądek, aby nie produkował zbyt wiele soku żołądkowego. Rzeczywiście powinnaś unikać świeżego chleba, nabiału, pić mocnej kawy, herbaty i słodyczy, ale również nie jeść smażonego, grillowanego mięsa, tłustych potraw; wędlin, ciast, surowych owoców i warzyw, nasion strączkowych ect.

Posiłki powinny być gotowane, lekkostrawne, jedzone w bardzo małych ilościach. Oto przykładowy jadłospis na jeden dzień:

  • Śniadanie - kasza manna albo pieczywo białe posmarowane serkiem białym chudym, 
  • II śniadanie - pieczony owoc,
  • obiad - zupę krem marchewkową z gotowanym mięsem,
  • podwieczorek - odrobina jogurtu naturalnego
  • kolacja - kilka klusek leniwych posypanych przyprawami, bez tłuszczu i cukru. Leki i suplementy powinien zaopiniować lekarz gastrolog.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta