Witaj,
Sensowne wydaje się stosowanie zasad diety oszczędzającej wątrobę, aby nie produkowała żółci i diety chroniącej żołądek, aby nie produkował zbyt wiele soku żołądkowego. Rzeczywiście powinnaś unikać świeżego chleba, nabiału, pić mocnej kawy, herbaty i słodyczy, ale również nie jeść smażonego, grillowanego mięsa, tłustych potraw; wędlin, ciast, surowych owoców i warzyw, nasion strączkowych ect.
Posiłki powinny być gotowane, lekkostrawne, jedzone w bardzo małych ilościach. Oto przykładowy jadłospis na jeden dzień:
- Śniadanie - kasza manna albo pieczywo białe posmarowane serkiem białym chudym,
- II śniadanie - pieczony owoc,
- obiad - zupę krem marchewkową z gotowanym mięsem,
- podwieczorek - odrobina jogurtu naturalnego
- kolacja - kilka klusek leniwych posypanych przyprawami, bez tłuszczu i cukru. Leki i suplementy powinien zaopiniować lekarz gastrolog.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta