Gęsi smalec a cholesterol [Porada eksperta]
Czy to jest prawda, że gęsi smalec obniża poziom złego cholesterolu i czy były robione jakiekolwiek badania związane z tym zagadnieniem?
Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron internetowych farmerów i restauratorów francuskich i angielskich (www.goosefat.co.uk), którzy zachwalają wartości odżywcze i zdrowotne gęsi (niestety, w posiadanych przeze mnie podręcznikach dietetycznych, nie ma opisu walorów zdrowotnych tłuszczów i mięsa gęsiego, ani badań potwierdzających ich szczególne własności).
Według Anglików najsmaczniejsze danie to pieczone ziemniaki ze smalcem gęsim. Wątpię, aby, danie to miało szczególne walory obniżające poziom cholesterolu.
Wszelka obróbka termiczna: pieczenie, smażenie, będzie zmieniać strukturę chemiczną kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconych, co jest szkodliwe dla zdrowia. Odpada smażenie na smalcu gęsim. Musisz też pamiętać, że w dietetyce wszelka przesada jest niezdrowa, a nadmiar w diecie nawet najzdrowszych kwasów tłuszczowych jest szkodliwy i może prowadzić do chorób cywilizacyjnych: otyłości nadciśnienia i niestety miażdżycy.
Zdrowa dieta to dieta urozmaicona zawierająca określoną dla wieku, wzrostu, aktywności ilość kalorii, tłuszczów, białek, węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów. Zachęcam więc, aby od czasu do czasu pozwolić sobie na pieczone mięso gęsi. Jest ono znacznie zasobniejsze w żelazo niż mięso kurczaka.
Więcej o właściwościach smalcu gęsiego przeczytasz w artykule Smalec gęsi - właściwości i zastosowanie
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta