Smalec gęsi [Porada eksperta]

2013-04-08 11:13

Czy smalec gęsi jest zdrowy i czy nadaje się do smażenia? Jaka jest jego temperatura dymienia?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj,
smalec gęsi, podobnie jak masło, ma niską temperaturę topnienia (i dymienia również). Źródła podają od 25-40 stopni (masło topi się w temp. 23 stopni). Skład kwasów tłuszczowych jest bardziej urozmaicony niż smalcu. Więcej jest wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Gęsi smalec zawiera w 100 g ok 30 g kwasów nienasyconych, smalec połowę tego, dlatego ten ostatni jest "lepszy" do smażenia. Smalec gęsi jest znanym specyfikiem w medycynie ludowej. Mimo wielu jego walorów leczniczych (nieudowodnionych), nie jest on pożądanym składnikiem diety. Jest bardzo kaloryczny i jak pokazały badania kliniczne, tak jak wszystkie tłuszcze zwierzęce sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta