Śmierdzące gazy. Jakie mogą być przyczyny? [Porada eksperta]
Witam, stosuję zdrową dietę, bogatą w owoce warzywa, kasze, pełne makarony, czasami warzywa wzdymające, dużo nabiału, szczególnie jogurty i sery żółte, piję dużo wody z miodem i cytryną, herbatę zieloną i niekiedy kawę, czasem zioła, takie jak pokrzywa, babka lancetowata, liście maliny. Jem mało przetworzonej żywności. Gastroskopia i kolonoskopia bez zmian. Moim problemem są cuchnące gazy, jestem nerwowa i często pobolewa mnie podbrzusze, myślę, że to zespół jelita drażliwego, ale ostatnio brzuch mnie nie boli, nie czuję się wzdęta, a te naprawdę cuchnące gazy nie znikają. Nie chcę jadać pszennych bułeczek, ani lekkich pokarmów, bo to wszystko jest bezwartościowe, a wiem że w chorobach żołądkach stosowane. Co robić?
Witaj! Przyczyn twojej dolegliwości może być wiele. Wzdęcia i gazy mogą pojawiać się od produktów, które ulegają fermentacji z wydzieleniem siarkowodoru. Są to ciężkie razowe chleby, szczególnie żytni i produkty białkowe jak mięso i bogate w błonnik warzywa oraz nasiona roślin strączkowych. Nieprawidłowa flora bakteryjna. Nie bez winy jest cukier obecny w produktach mlecznych. Zresztą możesz go nie tolerować i stąd też gazy.
Dietę musisz dostosować do sprawności układu pokarmowego. Warto też zrobić diagnostykę w kierunku jelita nadwrażliwego i sprawdzić enzymy wątrobowe i trzustkowe. Tak czy inaczej, bez lekarza się nie obejdzie. W zaleceniach przy tego typu dolegliwościach można spróbować suplementować cynk i nie żałować sobie natki pietruszki, bazylii, kozieradki. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta