Witaj! Przyczyn twojej dolegliwości może być wiele. Wzdęcia i gazy mogą pojawiać się od produktów, które ulegają fermentacji z wydzieleniem siarkowodoru. Są to ciężkie razowe chleby, szczególnie żytni i produkty białkowe jak mięso i bogate w błonnik warzywa oraz nasiona roślin strączkowych. Nieprawidłowa flora bakteryjna. Nie bez winy jest cukier obecny w produktach mlecznych. Zresztą możesz go nie tolerować i stąd też gazy.
Dietę musisz dostosować do sprawności układu pokarmowego. Warto też zrobić diagnostykę w kierunku jelita nadwrażliwego i sprawdzić enzymy wątrobowe i trzustkowe. Tak czy inaczej, bez lekarza się nie obejdzie. W zaleceniach przy tego typu dolegliwościach można spróbować suplementować cynk i nie żałować sobie natki pietruszki, bazylii, kozieradki. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta