Tłuszcz a dieta na obniżenie cholesterolu [Porada eksperta]
Czy można jeść mięso z gęsi i używać gęsiego smalcu w diecie obniżającej cholesterol?
Podwyższony poziom cholesterolu może mieć wiele przyczyn, które należy ustalić. Może to być zbyt wysokie spożycie tłuszczy oraz słodyczy, niska aktywność ruchowa. Wreszcie przyczyną mogą być geny. Wystarczy, że masz apolipoproteinę A1 w niekorzystnym wariancie, która wymusza dietę niskotłuszczową, w której tłuszczu jest tyle co nic. Nie ma wtedy znaczenia, czy jest to tłuszcz gęsi czy tłuszcz kokosowy, masło czy olej lniany. W takim przypadku obniżenie poziomu cholesterolu osiąga się nie przez rodzaj tłuszczu, ale przez codzienny wysiłek aerobowy (spacery, jazda na rowerze, proste prace domowe czy w ogródku) trwający około 30 minut i o niezbyt wysokiej intensywności. Testy genetyczne są teraz do zrobienia w wielu laboratoriach w kraju. Również lekarz na podstawie wywiadu, badań i sposobu leczenia jest w stanie to stwierdzić.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta