Uczulenie na nikiel a naczynia ze stali nierdzewnej [Porada eksperta]
2015-01-19
16:45
Mam pytanie dotyczące niklu, a mianowicie - czy można używać naczyń do gotowania ze stali nierdzewnej?
![Porada fizjologa żywienia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-zhTM-vqzb-rBKA_porada-fizjologa-zywienia-664x442.jpg)
W naczyniach do gotowania ze stali nierdzewnej zawartość niklu waha się od 8-16%. Jeśli więc jest uczulenie na nikiel, to trzeba zrezygnować z gotowania. Istnieją już naczynia kuchenne, które nie zawierają niklu i mogą być używane w kuchni alergików. Są to np. naczynia wykonane z Silarganu®.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Iza Czajka
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta