Uczulenie na nikiel a naczynia ze stali nierdzewnej [Porada eksperta]

2015-01-19 16:45

Mam pytanie dotyczące niklu, a mianowicie - czy można używać naczyń do gotowania ze stali nierdzewnej?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W naczyniach do gotowania ze stali nierdzewnej zawartość niklu waha się od 8-16%. Jeśli więc jest uczulenie na nikiel, to trzeba zrezygnować z gotowania. Istnieją już naczynia kuchenne, które nie zawierają niklu i mogą być używane w kuchni alergików. Są to np. naczynia wykonane z Silarganu®.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE