Uczulenie na nikiel - jaka dieta? [Porada eksperta]
Jestem uczulona na nikiel. Niestety, wiele potraw go zawiera, więc mam duże problemy z dobieraniem jedzenia tak, aby zawierały niezbędne witaminy i minerały, ale nie zawierały niklu. Jak sobie z tym poradzić?
Lista produktów zawierająca nikiel jest długa. Są to zarówno produkty przetwarzane jaki i występujące naturalnie w przyrodzie. Nikiel w nich bierze się z zanieczyszczenia środowiska. Wygląda więc na to, że powinnaś przejść na odżywianie produktami ekologicznymi i polskimi.
Oto lista produktów zawierających nikiel, których powinnaś unikać:
- podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne),
- ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde,
- mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi,
- preparaty zawierające dużą ilość błonnika np.: tabletki z otrębami,
- produkty zbożowe, proszki do pieczenia (pieczywo na proszku), mąka grubo mielona,
- czekolada, kakao,
- marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika,
- kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe,
- rośliny strączkowe, np. groch, fasola, soczewica,
- koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan,
- grzyby,
- gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki,
- margaryny polskie, tłuszcze i ciasta produkowane przemysłowo - kwaśne soki owocowe z kartonika
- konserwy w metalowych opakowaniach,
- piwo, wino (zwłaszcza czerwone),
- woda z kranu i ujęć,
- mocna herbata (szczególnie czarne herbaty i zielone).
Zostaje ci nabiał, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce uprawiane na glebie wolnej od niklu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta