Wprowadzenie warzyw do diety po wycięciu wyrostka robaczkowego [Porada eksperta]
Pięć dni temu usunięto mi wyrostek robaczkowy. Stopniowo wprowadzam różne produkty do diety, np. gotowane mięso, masło, biały ser, gotowane warzywa. Kiedy można zacząć jeść surowe owoce i warzywa (jakie?), miód, cukier, mleko i napoje mleczne? Zawsze miałam problem z zaparciami, a teraz to się pewnie nasili.
![Porada fizjologa żywienia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-zhTM-vqzb-rBKA_porada-fizjologa-zywienia-664x442.jpg)
Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego powinna być normalna, gdy skończysz dietę lekkostrawną. Nie powinna ona trwać dłużej niż 10 dni (zależy to oczywiście od zaleceń lekarskich i zabiegu, czy nie był z powikłaniami). Po tym okresie zacznij wprowadzać w małych ilościach wszystkie produkty.
Warzywa, powinny być młode, niezdrewniałe, abyś mogła je dokładnie pogryźć. Owoce w formie kompotu, przecierów. Dżemy, konfitury i surowe owoce mogą cię wzdymać, dlatego z nimi ostrożnie postępuj i jedz w małych ilościach na porcję. Podobnie jak cukier i miód, które sprzyjają procesom fermentacji i wzdęciom, co może na razie, też wywoływać dyskomfort w jamie brzusznej.
Mleko i napoje z niego otrzymywane możesz pić, jeśli nie masz nietolerancji pierwotnej na laktozę, albo na białka mleka. Ciężkostrawne potrawy, tłuste i z dużą ilością tkanki łącznej, jak np. żeberka też na razie nie są dla ciebie, dopóki wszystko się nie zagoi.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta