Wprowadzenie warzyw do diety po wycięciu wyrostka robaczkowego [Porada eksperta]
Pięć dni temu usunięto mi wyrostek robaczkowy. Stopniowo wprowadzam różne produkty do diety, np. gotowane mięso, masło, biały ser, gotowane warzywa. Kiedy można zacząć jeść surowe owoce i warzywa (jakie?), miód, cukier, mleko i napoje mleczne? Zawsze miałam problem z zaparciami, a teraz to się pewnie nasili.
Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego powinna być normalna, gdy skończysz dietę lekkostrawną. Nie powinna ona trwać dłużej niż 10 dni (zależy to oczywiście od zaleceń lekarskich i zabiegu, czy nie był z powikłaniami). Po tym okresie zacznij wprowadzać w małych ilościach wszystkie produkty.
Warzywa, powinny być młode, niezdrewniałe, abyś mogła je dokładnie pogryźć. Owoce w formie kompotu, przecierów. Dżemy, konfitury i surowe owoce mogą cię wzdymać, dlatego z nimi ostrożnie postępuj i jedz w małych ilościach na porcję. Podobnie jak cukier i miód, które sprzyjają procesom fermentacji i wzdęciom, co może na razie, też wywoływać dyskomfort w jamie brzusznej.
Mleko i napoje z niego otrzymywane możesz pić, jeśli nie masz nietolerancji pierwotnej na laktozę, albo na białka mleka. Ciężkostrawne potrawy, tłuste i z dużą ilością tkanki łącznej, jak np. żeberka też na razie nie są dla ciebie, dopóki wszystko się nie zagoi.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta