Zapalenie dwunastnicy - dieta [Porada eksperta]
Proszę o podanie diety z powodu stanu zapalnego dwunastnicy. Co zjem to, źle się czuję. Czego muszę unikać lub co powinnam wprowadzić do diety? Mam niedoczynność tarczycy i myślę, że "Eltroxin" też mnie uczula.
Witaj Elżbieto
Zalecenia dietetyczne dla Twojej dolegliwości ustala lekarz gastrolog, szczególnie, że wspierają one działanie leków na tę dolegliwość.
Oto ogólne założenia diety
- Ograniczenie produktów i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: takich jak kawa prawdziwa, także bezkofeinowa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nie rozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, słone, zbyt kwaśne.
- Uwzględnianie w diecie produktów hamujących wydzielanie soku żołądkowego: są to tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz produktów neutralizujących działanie kwasu solnego
- Ograniczenie produktów a) termicznie, b)mechanicznie i c) chemicznie drażniących błonę śluzową żołądka:
- do potraw termicznie drażniących należą potrawy zbyt zimne i zbyt gorące, pobudzają one motorykę żołądka i jelit, a gorące dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka
- do produktów mechanicznie drażniących należą produkty z dużą zawartością błonnika (pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych)
- produkty chemicznie drażniące to: zbyt kwaśne owoce, nie rozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane, pikantne przyprawy (pieprz, papryka, chili, musztarda, ketschup, ocet, sól).
Regularne spożywanie posiłków
Ważne jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Dzień powinno się zaczynać od zjedzenia solidnego, chociaż niezbyt obfitego śniadania. Jest to bowiem pierwszy posiłek po długiej przerwie nocnej. Nie należy robić zbyt dużych przerw między posiłkami, aby nie dopuszczać do uczucia głodu. Nie powinno się jednak jeść zbyt często, ponieważ każdy posiłek jest dodatkowym bodźcem powodującym wydzielanie soku żołądkowego. Ostatni posiłek należy spożyć na godzinę przed snem, aby nie dopuścić do głodowych bólów nocnych. Posiłki nie powinny być zbyt duże objętościowo. Należy jeść powoli, bez pośpiechu, najlepiej o stałych porach dnia.
Stosowanie odpowiednich technik sporządzania potraw
Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach, pieczenia w folii, duszenia bez uprzedniego obsmażania. Zupy i sosy zagęszcza się zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanką.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta