Zaparcia na początku ciąży - co pomoże? [Porada eksperta]
Proszę o informację, jak można poradzić sobie z zaparciami. Mam je od dawna, ale od początku ciąży jest fatalnie. Czy mogę przyjmować preparat kupiony w aptece o nazwie Colon C? Czy mogę przyjmować biobłonnik z mlekiem? I inna sprawa - czy śledzie (w oliwie lub occie) zaliczamy do ryb surowych? Czy mogę je jeść?
Zaparcia w ciąży nie należą do rzadkości. Spowodowane są błędami żywieniowymi, zmniejszoną aktywnością ruchową kobiety, działaniem hormonów (głównie progesteronu) na jelita i zmienionymi warunkami przestrzennymi w jamie brzusznej w związku z powiększającą się macicą. Stąd ważne jest:
1. spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, który znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, zielonych warzywach, owocach;
2. spożywanie dostatecznej ilości płynów. 7-8 szklanek wody codziennie;
3. unikanie pokarmów powodujących zaparcia, tj. czekolady, słodyczy, ryżu;
4. wykształcenie u siebie nawyku oddawania stolca o określonej porze dnia, najlepiej rano;
5. wykonywanie ćwiczeń gimnastycznych. Zamiast nich można spacerować.
Środki przeczyszczające powinien zalecać lekarz, nie wolno ich brać "na własną rękę". Od II trymestru można używać Laktulozy w postaci syropu.
Listerioza jest chorobą występującą na całym świecie, lecz stosunkowo rzadko. Bakterie Listeria monocytogenes są można izolować z wody, gleby, gnijącej roślinności, traw, kiszonek oraz różnych gatunków ssaków, ptaków ryb i skorupiaków. Źródłem zakażenia są zwierzęta, chorujące lub będące bezobjawowymi nosicielami pałeczek Listeria monocytogenes. Prowadzone badania epidemiologiczne wskazują także, że od 1 do 10% ludzi może być nosicielami Listeria monocytogenes (w przewodzie pokarmowym). Na człowieka listerioza przenosi się poprzez żywność, głównie niepasteryzowane mleko i surowe jarzyny, a także sery, lody, surowe warzywa, fermentowane surowe kiełbasy, surowy i gotowany drób, surowe mięso (wszystkich gatunków) oraz surowe (np. śledź z beczki) i wędzone ryby.
Wrotami zakażenia jest przewód pokarmowy. U zdrowych osób, posiadających fizjologiczną florę jelitową, do zakażenie jednak nie dochodzi, gdyż uniemożliwia ona penetrację bakterii Listeria monocytogenes do ściany jelita. Listeria monocytogenes nie rozwija się w temperaturze poniżej 2°C i powyżej 45°C, ginie natomiast w czasie obróbki cieplnej (gotowanie i pasteryzacja) i pod wysokim ciśnieniem. Śledzie pasteryzowane i sterylizowane wydają się bezpieczne.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta