Zawartość niklu w margarynach [Porada eksperta]
Mam alergię na nikiel. Jakie margaryny go zawierają? Czy margaryny do pieczenia, czy również te do smarowania, typu Rama, Delma itp.?
Żaden producent margaryn nie pochwali się tym faktem, ile niklu zawiera jego produkt. Należy jednak przypuszczać, że margaryny zawierające w swoim składzie kwasy tłuszczowe uwodornione (inaczej tgz twarde), będą zawierały nikiel. Dostaje się on tam w procesie utwardzania olejów roślinnych przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod ciśnieniem w obecności katalizatora niklowego.
Takie tłuszcze są ekonomiczne, łatwe w przechowywaniu, mają dobry wygląd i kolor, dlatego są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Można je znaleźć m.in. w wyrobach ciastkarskich, cukierniczych, lodach produkowanych na masową skalę. Poprzedni rok był dla największego producenta margaryn rokiem nowości, czyli mixów masła z margaryną. Szef koncernu Paul Polman ogłosił, że zdrowe są oba tłuszcze: masło i margaryna. W ślad za tym na rynku pojawiły się smarowidła będące mieszanką obu tłuszczy, prawdopodobnie dlatego, że w ostatnich latach znacznie wzrosło spożycie masła, a spadło margaryny.
Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych chwytów marketingowych ostatniej dekady, szczególnie, że dodatek masła jest niewielki (0,5% Delma) i nie dodaje produktowi szczególnej "zdrowotności". Wracając do twojego pytania. Wydaje się, że margaryny przeznaczone do smarowania nie zawierają dodatku utwardzonych kwasów tłuszczowych i nie powinny zawierać niklu. Z kolei wszelkie ciasta, ciasteczka, herbatniki, płatki zbożowe typu crunch mogą zawierać nikiel, bo produkowane są właśnie z tłuszczów utwardzonych. Aby mieć 100% pewność, należałoby zlecić zbadanie pod kątem niklu i palladu (działanie synergistyczne) margaryn i produktów z nimi niezależnemu laboratorium certyfikowanemu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta