Żelatyna dla osoby z chorbami stawów i nerek [Porada eksperta]
Czy chora na dnę moczanową, niewydolność nerek i chorobę zwyrodnieniową stawów może spożywać żelatynę? Wiem, że jest wskazana na stawy, ale jak to wygląda w przypadku dny moczanowej?
Żelatyna to białko kolagenowe, uzyskiwane ze skór ścięgien i kości, piór czy nawet skorup żółwi poddawanych działaniu kwasu solnego i zasady, maceryzacji, sproszkowaniu i sterylizacji. W sklepie dostępna jest wyłącznie żelatyna wieprzowa. Wołowa została wycofana ze względu na chorobę wściekłych krów. Dzięki swoim właściwościom zmiany stanu skupienia żelatyna znalazła ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Dodawana jest do m.in. do jogurtów, szminek czy tabletek. Żelatyna jest białkiem długo trawionym i bardzo słabo przyswajalnym przez organizm, jej wartość biologiczna jest niska. Dostarcza proliny i hydroksyproliny, aminokwasy biorące udział w produkcji kolagenu. Jego jakość i ilość uzależniona jest od twoich genów, również wieku, chorób współistniejących. Jednym słowem jedzenie galaretek niepotrzebnie obciąży twój przewód pokarmowy oraz nerki.
Jeśli chodzi o kolagen na stawy może pomóc ten uzyskiwany pod wpływem gotowania nóżek wieprzowych, cielęcych czy kurzych. Ze względu na dnę i niewydolność nerek nie możesz ich jeść. Pozostaje ci "nawilżenie" stawów dobrymi kwasami tłuszczowymi i picie wody. Zdarza się, że osoby chronicznie odwodnione maja problemy ze stawami (co oczywiście nie rozwiąże twoich problemów i nie odbuduje stawów, ale może pomóc kontrolować chorobę).
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta