Zwykle w tego typie dolegliwości, pomaga choć nie zawsze selekcja produktów i potraw, które powodują biegunki. Wiadomo, mleko i produkty je zawierające, owoce, surowe warzywa, tłuste produkty, wywołują biegunki. Niekiedy jednak choroba zaskakuje, bo dolegliwości wywoła produkt "bezpieczny". Zawsze w takim momencie powinieneś przejść na własną wersję Food Map, czyli metodą prób i błędów ustalić, co uspokaja jelita. Może to być ryż z marchewką, kleik owsiany, kisiel etc. Bezglutenowo, bezmlecznie i bez mięsa, na krótki okres, aż jelita się uspokoją. W twoim przypadku warto też prowadzić uregulowany tryb życia: regularnie spożywać posiłki, prowadzić higieniczny tryb życia i nauczyć się radzić sobie ze stresem. Kolejną rzeczą, która możesz zrobić, to badanie kału w Poznaniu (Vitalmmun), oznaczenie białek, flory bakteryjnej, które pozwoli dobrać odpowiednią strategię działań, np. suplementację odpowiednimi szczepami bakterii.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta