Zgaga i wzdęcia przez przyjmowanie lekarstw - zmiana diety? [Porada eksperta]

2014-03-25 15:41

Od 37 lat przyjmuję leki na nadciśnienie tętnicze, od kilkunastu antydepresanty i doraźnie w razie silnego bólu kręgosłupa - leki przeciwbólowe. Natomiast od 3 lat leczę niedoczynność tarczycy i chorobę Haschimoto. Przypuszczam, że część moich problemów ze strony przewodu pokarmowego wzięła się właśnie z powodu przyjmowania leków. Od wielu lat często miewam zgagę oraz bardzo duże wzdęcia. Nieraz jest to tak bolesne, że aż mam wrażenie, iż brakuje mi skóry na brzuchu. Wyjaśniam, nie jestem obżartuchem, na śniadanie zjadam 1 kanapkę i jakiś jogurt lub 2 kanapki. Około 12-13 piję mały kubeczek kawy i do tego kromkę ciasta drożdżowego lub 4-5 herbatników. Potem między 16 a 17 jednodaniowy obiad (albo solidniejsza zupa- typu żurek lub inne lub drugie danie. Wieczorem zwykle owoce lub małe co nieco - orzeszki, suszone owoce. Mam ustabilizowany tryb życia, bo od 2 lat jestem na rencie, a mam 56 lat. Ostatnio zauważyłam, że dość często mam biegunkę, a za dwa, trzy dni zaparcie i problem z wydalaniem. W ubiegłym roku wykonałam badanie - kolonoskopię, ponieważ miewam kilkudniowe krwawienia z przewodu pokarmowego, ale okazało się , że to tylko guzy krwawnicze . Proszę o wskazówki co mi jest, jakie badania powinnam jeszcze wykonać?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj 

Przy twoich dolegliwościach przewodu pokarmowego powinnaś jeść co 3 godziny. Powinny być to posiłki lekkostrawne, bogatoresztkowe z wyłączeniem produktów wzdymających, wzmagających fermentację w jelitach.

Na śniadanie powinna być to owsianka z dodatkiem jogurtu, na drugie śniadanie sałatka z warzyw gotowanych oraz mięsa. Na obiad lekka zupa krem z pieczywem pełnoziarnistym, na podwieczorek twarożek z owocami, a na kolację omlet z warzywami na parze. Do picia dużo niegazowanej wody.

Z diety powinnaś wykluczyć gazotwórcze owoce, słodycze, tłuste kiełbasy i pieczywo razowe na korzyść mieszanego. Twoje objawy mogą też wskazywać na nadwrażliwość jelita, dlatego powinnaś wykluczyć pszenicę, kukurydzę, mleko.

Jeść tłuste ryby morskie i dużo warzyw. Osłonowo zastosować siemię lniane, jeśli bierzesz dużo leków, zachowując odstęp czasowy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta